• Toimituskulut 8,90€ Suomeen, 120€ arvoisten tilausten toimitus ilmaiseksi!
  • Eettisiä lankoja intohimoisille käsityöharrastajille.
  • Toimitamme Suomeen, Viroon, Latviaan, Liettuaan, Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan!
  • Verkkokauppa on auki 17.6.-30.6. välisen ajan!
  • Toimituskulut 8,90€ Suomeen, 120€ arvoisten tilausten toimitus ilmaiseksi!
  • Eettisiä lankoja intohimoisille käsityöharrastajille.
  • Toimitamme Suomeen, Viroon, Latviaan, Liettuaan, Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan!
  • Verkkokauppa on auki 17.6.-30.6. välisen ajan!

SUOMALAISEN LANGAN VALINTA NEULETYÖHÖN

Kotimaisen villalangan ympärillä on edelleen vahvoja oletuksia esimerkiksi langan karkeuteen liittyen. Olen kierrellyt myymässä lankoja mm. toreilla, ja joka kerta saan keskusteluja aikaiseksi tämän aiheen ympärille. Kotimaisesta villalangasta – kuten myös ulkomaisista kuiduista valmistetuista langoista – löytyy niin karkeaa kuin sileää lankaa, sen aiheen ympärille onkin tulossa oma kirjoituksensa kevään kuluessa. Karkeus -aiheella on kuitenkin hyvä aloittaa myös tämän päivän teksti, sillä karkeampien kuitujen käyttö langoissa ei aina ole huonoa asia. Tänään pohdiskelen faktatietoon ja omiin käyttökokemuksiin perustuen aihetta millainen kotimainen villalanka kannattaisi valita, jos neuleen käyttötarkoitus on tiedossa ja alat suunnitella työhön lankojen ostoa.

Suomalaista villalankaa on monenlaista

Suomessa kehräämöt valmistavat karkeasti jakaen kahta erilaista lankaa, karstalankaa ja kampalankaa. Näiden valmistustekniikka on erilainen, enkä perehdy siihen tässä tekstissä tarkemmin. Sen verran voin todeta, että kampalankaa valmistettaessa kuitujen pituudella on väliä, ja niinpä kampalankaan valitaan kaikkein pisimmät ja hienoimmat villakuidut. Karstalankaa valmistetaan esilangasta, hahtuvasta. Markkinoilta löytyy myös hahtuva kiekkoja (yksinkertaista esilankaa) ja hahtuvalankoja (2-, 3- tai 4-säikeistä kierrettyä hahtuvaa). Itse jaottelen kotimaiset villalangat kolmeen ryhmään: hahtuvalangat, karstalangat ja kampalangat. Lankapuoti Tiukulan valikoimassa (kevät 2022) on näitä kaikkia lankatyyppejä.

Mistä aloittaa suomalaisen langan valinta projektiin?

Miten sitten valita lanka omaan projektiin, jos langat eivät ole tuttuja tai kokemusta suomalaisista villalangoista on vähän? Olen itse neulonut kotimaisesta villasta valmistetuilla langoilla verrattain lyhyen aikaa (muistikuvat yltävät vuoteen 2016), mutta hiljalleen olen siirtynyt lähes kokonaan kotimaiseen villaan – eli neule- ja käyttökokemusta on kertynyt useamman vuoden ajalta. Välillä on omasta mielestänikin ihanaa ostaa lanka heräteostoksena, varsinkin jos sitä pääsee pitämään käsissään. Olen kuitenkin puhunut harkitsevan kuluttamisen puolesta ja se pätee myös lankaostoksiin; jos näen ihanan neulemallin ja päätän neuloa sen itselleni, käytän hetken aikaa sopivan langan valintaan. Eli siihen, millaisesta langasta se olisi paras neuloa kestävän ja laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Lankavalintoja tehdessä suosittelen aloittamaan aivan perusasioista: täytyykö valmiin tuotteen kestää kulutusta (sukat, lapaset) vai tuleeko se kevyempään käyttöön (pipo, huivi)? Jos neulot paidan, millaiseen käyttöön se tulee; vaellukselle tai navettatöihin, vai toimistolle ja kotisovalle?

Karstalangoissa kulutuksen kesto on omaa luokkaansa verrattuna kampalankoihin ja hahtuvalankoihin. Kampalangat ja hahtuvalangat taas voittavat karstalangan usein pehmeydessä, tosin poikkeuksiakin on. Kuulen usein yleistettävän, että karstalanka on sitä karkeaa lankaa – sehän ei pidä paikkaansa absoluuttisesti! Karstalankaakin löytyy montaa eri sorttia ja jos langat eivät ole tuttuja, kiinnittäisin ensimmäisenä huomiota siihen, minkä lampaan villasta lanka on valmistettu. Jos löydät netin syövereistä karstalankaa, joka on 100% suomenlampaan tai kainuunharmaksen villaa (Huom! Muista erotella tässä kohdassa suomalaisen villan ja suomenlampaan villan välinen ero; suomalainen villa voi olla minkä tahansa suomessa kasvaneen lampaan villaa ja suomenlampaan villa on nimenomaan sen rotuisesta lampaasta). Näiden kahden kotimaisen rotumme villalangat ovat lähes poikkeuksetta pehmeitä ja rotujen kasvattajat ovat tunnetusti ylpeitä lampaidensa villan laadusta – ja aivan syystä!

Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat..

Käydään sitten läpi minun kokemuksiini perustuen parhaat lankavalinnat kuhunkin neuletyöhön aloittaen päästä ja edeten koti varpaita.

Pipo – pipoon sopii mielestäni erityisen hyvin hahtuvalanka! Se on pehmeä ja sopii myös herkemmälle iholle. Lapsetkin ovat tykänneet hahtuvalangasta neulotuista pipoista. Pipo ei ole altis hankaukselle tai kulutukselle, joten hahtuvalanka sopii senkin puolesta mainiosti. Myös kampalanka ja karstalanka sopivat pipoon, mutta hahtuvalanka on mielestäni ominaisuuksiltaan parempi, sillä märälläkin kelillä se blokkaa kosteuden paremmin ja lämmittää. Hyviä pipolankavaihtoehtoja ovat Kaarama Lankastudion Tenho, Vuonuen Unelma ja Vuonuen Onneli. 100g lankaa riittää hyvin pipoon.

Kaulaliina, tuubihuivi tai huivi – tähän projektiin sopii oikeastaan mikä vaan lanka. Kampalanka on hyvä valinta esimerkiksi kolmiohuiveihin, sillä se on hyvin laskeutuvaa. Karstalanka sopii mihin vaan, mutta erityisesti kudottuihin kaulaliinoihin tai pörrölangan kanssa yhdistettynä kauluriin – karstalanka tuo kauluriin ryhdikkyyttä. Hahtuvalankakin sopii pehmoiseen kauluriin tai tuubihuiviin kovimmille pakkasille. Kauluriin riittää 100g Vuonuen Onnelia. Suurempaan huiviin kannattaa varata langasta riippuen 200-400g verran lankaa. Pitsihuiviin suosittelemme Tukuwool Fingering -lankaa ja laskeutuvaan hartiahuiviin Villanka kampalankaa.

Villapaita – jos haet siistiin sisäkäyttöön pehmoista lankaa, kampalanka on hyvä valinta villapaitaan tai villatakkiin. Ulkoiluun kannattaa valita joko hahtuvalanka tai karstalanka. Karstalanka kestää parhaiten kulutusta (esim. hankaus, reppu selässä jne). Hahtuvalanka on paras vaihtoehto syksyiselle sieni- tai marjastusreissulle neulottavaan paitaan. Muistathan, että neuleen huolto on tärkeää ja villapaitaa oikein huoltamalla saat sille lisää käyttöikää. Kampalangoista suosittelemme Villanka kampalankaa tai Arctic Banana kampalankaa paksumpaan villatakkiin. Kovaa kulutuskestoa ja pesua vaativaan paitaan suosittelemme Vuonuen Manta tai Tilta -lankaa (nämä ovat konepestävissä villapesuohjelmalla) ja hahtuvalangoista sopivia ovat Vuonuen Onneli ja Unelma esimerkiksi syysretkille päällimmäiseksi kerrokseksi.

Lapaset - lapasiin paras vaihtoehto on karstalanka, sillä se kestää kulutusta ja näin ollen myös lumityöt voi huoletta tehdä karstalankalapasilla. Kampalanka usein pörhistyy lapasissa, joten siitä neulotut lapaset kaipaavat huoltoa useammin. Hahtuvalanka sopii hyvin lapasten neulontaan mutta muistathan, että se huopuu herkemmin, joten lumisotaan en itse näitä lapasia valikoisi. Toki, hahtuvalangasta voi neuloa ~30% normaalia isommat ja huovuttaa ne koneessa. Näin saat tiiviit ja lämpimät, paksut tumput! Karstalangoista suosittelemme syyssäiden lapasiin Tukuwool Fingering -lankaa tai Kehrätär Liekoa; 50g riittää hyvin naisten kokoon. Talvikauden lapaset neulot Tukuwool DK -langasta tai Vuonue Tilta -langasta, varaa lapaspariin 100g lankaa. Hahtuvalangoista esimerkiksi Vuonue Onneli on oiva valinta, paksumpiin tumppuihin Vuonue Unelma. Varaa hahtuvalankaa huovutettaviin lapasiin 200g.

Villahousut ja säärystimet – suosittelemme vahvikkeellista lankaa villahousuihin. Säärystimiin soveltuu myös 100% villa, mutta housut voivat vaatia reilumpaa kulutuksen kestoa, jolloin nylonilla tai muulla kuidulla vahvistettu lanka on hyvä valinta. Karstalanka on näihin töihin paras – valitse siis mikä tahansa sukkalankojen puolelta tai 100% karstalangoista.

Sukat – sukkalangat löytyvät kaupastamme erikseen täältä. Jos haluat neuloa saapassukat, kannattaa valita lanka, jossa on nylon vahvike. Paras valinta on Tukuwool Sock tai Pohjolan tilan sukkalanka. Kotikäyttöön tai toimistolle lämmikkeeksi soveltuu Tencel-vahvikkeellinen Vuonue Pentti tai Vuonue Wilhelmi. Hahtuvalangasta voit huovuttaa tossut, varaa hahtuvalankaa huovutettaviin tossuihin vähintään 200g.

Vauvat ja lapset – vauvojen neuleisiin paras vaihtoehto on kampalanka. Se on pehmeää eikä kutita herkempääkään ihoa. Lasten neuleisiin toivotaan usein konepesun kestävää lankaa ja ymmärrän sen kyllä, varsinkin ruokailutilanteissa voi sattua vahinkoja ja neuleeseen tulla pesua vaativia tahroja. Lapasiin, pipoihin ja kaulureihin kannattaa valita hahtuvalanka tai pehmoinen karstalanka – kampalanka tuppaa pörhistymään neulepinnaltaan varsinkin lapasissa. Paitoihin paras vaihtoehto on joku pehmeistä karstalangoista, kuten Vuonue Manta tai Tilta.

Jos haluat kuunnella videon aiheeseen liittyen, löydät sen YouTube kanavaltamme joulukalenteri jaksosta täältä.

- Tiina

Pääset selaamaan blogin muita tekstejä TÄÄLTÄ.

Julkaistu: 16.1.2022

Päivitetty: