SUOMALAISEN LANGAN VALINTA NEULETYÖHÖN
Kotimaisen villalangan ympärillä on edelleen vahvoja oletuksia esimerkiksi langan karkeuteen liittyen. Olen kierrellyt myymässä lankoja mm. toreilla, ja joka kerta saan keskusteluja aikaiseksi tämän aiheen ympärille. Kotimaisesta villalangasta – kuten myös ulkomaisista kuiduista valmistetuista langoista – löytyy niin karkeaa kuin sileää lankaa, sen aiheen ympärille onkin tulossa oma kirjoituksensa kevään kuluessa. Karkeus -aiheella on kuitenkin hyvä aloittaa myös tämän päivän teksti, sillä karkeampien kuitujen käyttö langoissa ei aina ole huonoa asia. Tänään pohdiskelen faktatietoon ja omiin käyttökokemuksiin perustuen aihetta millainen kotimainen villalanka kannattaisi valita, jos neuleen käyttötarkoitus on tiedossa ja alat suunnitella työhön lankojen ostoa.
Suomalaista villalankaa on monenlaista
Suomessa kehräämöt valmistavat karkeasti jakaen kahta erilaista lankaa, karstalankaa ja kampalankaa. Näiden valmistustekniikka on erilainen, enkä perehdy siihen tässä tekstissä tarkemmin. Sen verran voin todeta, että kampalankaa valmistettaessa kuitujen pituudella on väliä, ja niinpä kampalankaan valitaan kaikkein pisimmät ja hienoimmat villakuidut. Karstalankaa valmistetaan esilangasta, hahtuvasta. Markkinoilta löytyy myös hahtuva kiekkoja (yksinkertaista esilankaa) ja hahtuvalankoja (2-, 3- tai 4-säikeistä kierrettyä hahtuvaa). Itse jaottelen kotimaiset villalangat kolmeen ryhmään: hahtuvalangat, karstalangat ja kampalangat. Lankapuoti Tiukulan valikoimassa (kevät 2022) on näitä kaikkia lankatyyppejä.
Mistä aloittaa suomalaisen langan valinta projektiin?
Miten sitten valita lanka omaan projektiin, jos langat eivät ole tuttuja tai kokemusta suomalaisista villalangoista on vähän? Olen itse neulonut kotimaisesta villasta valmistetuilla langoilla verrattain lyhyen aikaa (muistikuvat yltävät vuoteen 2016), mutta hiljalleen olen siirtynyt lähes kokonaan kotimaiseen villaan – eli neule- ja käyttökokemusta on kertynyt useamman vuoden ajalta. Välillä on omasta mielestänikin ihanaa ostaa lanka heräteostoksena, varsinkin jos sitä pääsee pitämään käsissään. Olen kuitenkin puhunut harkitsevan kuluttamisen puolesta ja se pätee myös lankaostoksiin; jos näen ihanan neulemallin ja päätän neuloa sen itselleni, käytän hetken aikaa sopivan langan valintaan. Eli siihen, millaisesta langasta se olisi paras neuloa kestävän ja laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Lankavalintoja tehdessä suosittelen aloittamaan aivan perusasioista: täytyykö valmiin tuotteen kestää kulutusta (sukat, lapaset) vai tuleeko se kevyempään käyttöön (pipo, huivi)? Jos neulot paidan, millaiseen käyttöön se tulee; vaellukselle tai navettatöihin, vai toimistolle ja kotisovalle?
Karstalangoissa kulutuksen kesto on omaa luokkaansa verrattuna kampalankoihin ja hahtuvalankoihin. Kampalangat ja hahtuvalangat taas voittavat karstalangan usein pehmeydessä, tosin poikkeuksiakin on. Kuulen usein yleistettävän, että karstalanka on sitä karkeaa lankaa – sehän ei pidä paikkaansa absoluuttisesti! Karstalankaakin löytyy montaa eri sorttia ja jos langat eivät ole tuttuja, kiinnittäisin ensimmäisenä huomiota siihen, minkä lampaan villasta lanka on valmistettu. Jos löydät netin syövereistä karstalankaa, joka on 100% suomenlampaan tai kainuunharmaksen villaa (Huom! Muista erotella tässä kohdassa suomalaisen villan ja suomenlampaan villan välinen ero; suomalainen villa voi olla minkä tahansa suomessa kasvaneen lampaan villaa ja suomenlampaan villa on nimenomaan sen rotuisesta lampaasta). Näiden kahden kotimaisen rotumme villalangat ovat lähes poikkeuksetta pehmeitä ja rotujen kasvattajat ovat tunnetusti ylpeitä lampaidensa villan laadusta – ja aivan syystä!