• Toimituskulut 8,90€ Suomeen, 120€ arvoisten tilausten toimitus ilmaiseksi!
  • Eettisiä lankoja intohimoisille käsityöharrastajille.
  • Toimitamme Suomeen, Viroon, Latviaan, Liettuaan, Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan!
  • Verkkokauppa on kesätauolla 1.5.-18.8.2024 välisen ajan.
  • Toimituskulut 8,90€ Suomeen, 120€ arvoisten tilausten toimitus ilmaiseksi!
  • Eettisiä lankoja intohimoisille käsityöharrastajille.
  • Toimitamme Suomeen, Viroon, Latviaan, Liettuaan, Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan!
  • Verkkokauppa on kesätauolla 1.5.-18.8.2024 välisen ajan.

Korona-ajan ilmiöksi nousseet islantilaislangat ja islantilaiset paitaneulemallit ovat saaneet jopa aiemmin puikkoja vältelleet tarttumaan tuumasta toimeen. Puikoilta putoilee paitoja tasaiseen tahtiin ja langat viedään käsistä. Facebookissa pyörivät mainokset joissa ”islantilaislankoja polkuhintaan” myyvät kauppiaat käyvät kisaa asiakkaistaan. Sosiaalisen median palstoilla islantilainen villalanka nostetaan säänkestävyydessään suorastaan ylivoimaiseksi verrattuna muihin villalankoihin ja toisille tämä on niin tärkeä mantra, ettei muihin lankoihin katsotakaan. Kuulostaako liioitellulta? Ehkä hieman kärjistettyä, mutta seurattuani keskusteluja, tulee välillä tällainen edellä kuvailemani olo. Minulla olisi paljonkin sanottavaa muun muassa lankojen turhasta hamstrauksesta ja ylikulutuksesta. Se ei kuitenkaan ole tämän tekstin aihe, sillä käsittelen nyt kotimaisten villalankojen soveltuvuutta ulkoiluneuleisiin.

Suomenlampaan villalanka sopii ulkoluneuleisiin

Mikä on suomalaisen villan ja suomenlampaan villan ero?

Suomenlammas on yksi kotimaisista lammasroduistamme; kaksi muuta ovat kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas. Lisäksi suomalaista villaa on kaikki villa, joka on kasvanut suomessa kasvaneen lampaan yllä. Tässä asiassa usein puurot ja vellit menevät puhuessa sekaisin (välillä myös minulla, vaikka pyrin olemaan tarkkana). Suomalainen villa voi olla minkä tahansa rotuisten lampaiden villaa, eli suomalainen villalanka voi sisältää esimerkiksi keski-eurooppalaisten liharotujen villoja kotimaisten rotujemme villojen ohella – mikäli ne ovat meillä Suomessa kasvaneet. Onko tällä sitten merkitystä säänkeston suhteen? Jonkin verran. Minulla ei ole asiantuntemusta alkaa vertailemaan syvällisesti eri lammasrotujen villoja, mutta nostan tässä blogikirjoituksessa esille niitä seikkoja, jotka puoltavat suomenlampaan villan puolesta ulkoiluneuleasusteita silmälläpitäen.

Suomenlampaan villan kuitu on Suomen sääoloissa kehittynyt

Villan kerroksellisuus nousee esimerkiksi islanninlampaan villan puolestapuhujilla usein tapetille: koska islannin lampaan villa on kaksikerroksista (pohjavilla ja päällisvilla), on sen säänkesto erinomaista verrattuna pohjavillarotuihin. Suomalaisista lammasroduista suomenlampaalla ja kainuunharmaksella on pohjavillapeite, kun taas ahvenanmaanlampaalla on sekä pohjavillaa että päällisvillaa. Jos vertailemme ahvenanmaanlampaan villasta valmistettua lankaa suomenlampaan villasta valmistettuun lankaan, on selkeä ero käsin tunnusteltavissa. Suomenlampaan villalanka on pehmeää ja ”pömpseää”, kun taas ahvenanmaanlampaan villalanka on usein pistelevää ja ikään kuin liukasta pitkien päällisvillakuitujen ansiosta. Mitä rasvaisempaa lanka on, sen huonommin se juoksee puikoilla, mutta toisaalta rasvaisuus tuo lankaan ja neulepintaan säänkestoa. Rasva on peräisin lampaasta ja se luonnostaan suojaa lammasta villan muiden ominaisuuksien ohella säältä.

Faktat puhuvat puolestaan, suomenlampaan villa on säänkestävää

Suomenlampaan ja kainuunharmaksen villakuidut ovat teknisesti hyvin samankaltaisia. Seuraavaksi luettelenkin seikkoja, jotka koskevat molempia rotuja.

Villa johtaa huonosti lämpöä. Tämä ominaisuus on erinomainen juuri eristävyyden kannalta; lämmöneristyskyky on hyvä, jolloin villa toimii lämpimällä säällä viilentäen ja viileällä säällä lämmittäen.

Villa on luonnostaan hyvin rasvaista, eli lanoliini pitoista. Mitä kevyemmin villa ja valmis villalanka on pesty, sen enemmän siinä on rasvaa. Lanoliini tuo lankaan likaahylkivän ominaisuuden lisäksi säänkestoa, lanka ja valmis neulepinta ei ime itseensä vettä tai kosteutta kovinkaan hyvin. Lyhyesti: mitä vähemmän villoja on pesty ennen kehruuta, sen enemmän langan ”sisällä” on rasvaa ja sitä enemmän se hylkii kosteutta.

Villa lämmittää myös kosteana ja kuivuu nopeasti. Nämäkin ovat villakuidun rakenteen ansiota. Mitä kierteisempää kuitu on, sen joustavampaa se on. Näiden ominaisuuksien ansiosta lankaan jää ilmataskuja (vrt. suorempi kuitu, vähemmän ilmataskuja), jotka lisäävät lämmöneristävyyttä.

Mitä hyötyä tästä teoriasta on?

Epäilemättä esimerkiksi islantilaisen lampaan villasta valmistettu lanka on säänkesto-ominaisuuksiltaan hyvä tuote. Minä olen neulonut yhden paidan Alafosslopista miehelleni ja hän on pitänyt sitä metsästysreissuilla päällään – talvisessa metsässä tulee äkkiä lämmin suksilla tarpoessa, joten paita on päässyt kunnon käyttöön! Hän on pitänyt siitä karkeasta tuntumasta huolimatta. Pitäisi varmaankin neuloa suomenlampaan villasta vastaava paita niin pääsisi vertailukelpoiseen testaukseen. Minä olen käyttänyt ulkoillessa vanhaa norjalaisneulettani, en ole ulkoiluneuleeksi neulonut itselle vielä toista paitaa kun yhdelläkin pärjään hyvin. Suomenlampaan villa on päässyt meillä monen vuoden ajan asusteisiin ja esimerkiksi hahtuvalangat ovat aivan ykköstuotteita pipoissa: pehmeää, paksua ja hengittävää. Vaikka olisi viima, suojaa Unelma ihanasti. Vaikka tulisi vaakatasossa märkää lunta, pipo lämmittää kosteanakin. Sama pätee lapasiin.

Tämän tekstin tarkoitus on auttaa ymmärtämään, että lampaan rotu ja sen villakuidun rakenne vaikuttaa ihan oikeasti langan ominaisuuksiin. Ei riitä, että luetaan Facebookin palstoilta tietylle langalle vannoutuneen neulojan mielipiteitä suuntaan tai toiseen. Suomenlampaan villasta valmistettu lanka on teoriaosuuden jälkeen järkeenkäyvästi erittäin hyvä valinta ulkoiluneuleisiin, se on säänkestävää ja lämmittää kosteallakin kelillä.

Miten langan voi valita verkkokaupasta?

Lankaa on niin monenlaista markkinoilla, joten valinta voi olla haastavaa varsinkin verkkokaupasta. Jos haluat oikein rasvaista lankaa, kannattaa kääntyä suoraan kauppiaan puoleen. Usein myös langan tiedoissa on kerrottu, mikäli lanka on oikein rasvaista. Myös lammasrodut, joiden villaan langan valmistukseen on käytetty, vaikuttavat langan rakenteeseen. Jos langan tiedoissa lukee, että se on valmistettu suomenlampaan (tai kainuunharmaksen tai ahvenanmaanlampaan) villasta, voit olettaa ominaisuuksien olevan kohdillaan myös säänkeston kannalta. Mitä enemmän liharotuisten (esim. texcel, down) lampaiden villaa on langassa käytetty, sitä vähemmän joustavaa se on ja myöskin vähemmän lämpöä eristävää.

Tiukulan valikoimasta hyviä vaihtoehtoja ulkoiluneuleisiin ovat seuraavat tuotteet:

Saimaa Wool, 100% suomenlampaanvillalanka (230m/100g ja 36m/100g)

Vuonue Onneli, 100% suomalaisesta villasta valmistettu hahtuvalanka, jossa on enimmäkseen kainuunharmaksen ja suomenlampaan villaa

Vuonue Unelma, 100% karitsanvillainen hahtuvalanka

Vuonue Manta, 100% suomalaisesta villasta valmistettu 3-säikeinen lanka, jossa on enimmäkseen kainuunharmaksen ja suomenlampaan villaa

Katariinan luomutilan sukkalanka, 85% kainuunharmaksen villaa (15% nylon)

Noittaantilan sukkalanka, 85% kainuunharmaksen villaa (15% nylon)

Pohjolan tilan sukkalanka, 85% ahvenanmaanlampaan villaa (15% nylon)

- Tiina

Pääset selaamaan blogin muita tekstejä TÄÄLTÄ.

Tekstissä käytetty lähteenä Villamonistetta.

Julkaistu: 6.2.2022

Päivitetty:

15.2.2023, lisätty muutamia tuotteita listaan